SADNICE ŠLJIVE - KARAKTERISTIKE:

sadnice šljiveSadnice šljive - Šljiva je listopadna drvenasta biljka kojoj odgovara umerena klima. Voćne sadnice šljive nisu veliki probirači zemljišta. Sadnice šljive daju sočan i kvalitetan plod koji se koristi u svakodnevnoj ishrani i zbog toga su voćne sadnice šljive toliko zastupljene kod nas. Šljiva je relativno otporna na sušu i daje veoma ukusan plod.

Za gajenje šljive pogodne su gajnjače (eutrični kambisol) i lakše antropogenizirane smonice, a za njima dolaze duboki aluvijalni nanosi (fluvisol), černozem i blago opodzoljene gajnjače. Teške smonice, teški podzoli, pseudoglej, ricke crnice (humoglej) i krečma zamljišta nisu pogodna za šljivu. Najpogodniji tereni za sadnice šljive su sa nagibom do 5%. U blizini velikih vodenih površina smanjuje se kolebanje temperature vazduha, povaćava vlažnost vazduha i intezitet osvetljenosti, usporava listanje i cvetanje u proleće, produžava vegetacija u jesen, i poboljšava dozrevanje plodova. Naročito su značajne velike vodene površine koje se ne zamrzavaju u toku zime, pa se u takvim uslovima smanjuje opasnost od izmrzavanja šljive.

Za sve vrste šljiva se koristi podloga džanarika.

SADNICE ŠLJIVE - SORTE ŠLJIVE:

ČAČANSKA RANA ŠLJIVE

šljive čačanska rana

Sadnice Čačanska Rana - Sazreva već početkom jula, rađa dobro i redovno, posebno u toplijim krajevima, a osim što ima kvalitetne plodove, otporna je na bolesti, te se preporučuje za gajenje.

ČAČANSKA LEPOTICA ŠLJIVE

sadnice čačanska lepotica

Sadnice Čačanska Lepotica - Za berbu dospeva krajem jula i početkom avgusta. Plodovi su joj srednje krupni, jajastog oblika, sa uzdužnom brazdom. Tamnoplave su boje, kiselkastog ukusa i sočnog, čvrstog, zeleno-žutog mesa (srednje krupna koštica lako se odvaja od mesa).

ČAČANSKA NAJBOLJA ŠLJIVE

šljive čačanska najbolja

Sadnice Čačanska Najbolja - Sazreva u trećoj dekadi Avgusta, plod na grani može da opstane duže od dve nedelje a da pri tom ne izgubi na kvalitetu. Veoma je krupan i loptastog oblika, a sočno i čvrsto meso ima slatko-kiseo ukus i žute je boje.

STENLEJ ŠLJIVA

stenlej

Šljiva Stenlej - Sazreva početkom septembra. Krupnih je, do veoma krupnih plodova, jajoliko spljoštenog oblika, čvrstog i srednje sočnog mesa, slatkog ukusa.

ČAČANSKA RODNA SADNICE

čačanska rodna

Sadnice Čačanska Rodna - Sazreva krajem avgusta. Redovno i obilno rađa, pa grane mogu da se polome pod teretom obilnog roda. Plod je srednje krupan (28 g), jajast, tamnoplav, sličan požegači. Koštica je sitna.

ŠLJIVA TIMOČANKA

sadnice timočanke

Šljiva Timočanka - Visoko kvalitetna i izuzetno rodna. Zri početkom avgusta. Plod je krupan, teži 50 do 70 grama. Slatka je – briks ( šećer) se penje do 18%!

Voćni Rasadnik Iskra - M: 069/182-2521

Sadnice šaljemo brzom poštom uz garanciju na tačnost i kvalitet. Plaćate pouzećem.